bow-calgary-skyline-view-evening-1900x675

The Bow Calgary

The Bow

Calgary

Tato průkopnická administrativní budova odvozuje svůj název jak ze svého neobvyklého tvaru, tak z nedaleké řeky Bow. Ředitelství dvou významných energetických podniků, 58podlažní budova, byla první fází ambiciózního plánu na revitalizaci Downtown East Village v Calgary.

Se svým elegantním obloukovým tvarem je budova The Bow navržena tak, aby snižovala spotřebu energie a podporovala smysl pro kolektiv, uvnitř i venku. Dokonce i konfigurace jejích výtahů Otis®, typičtější pro mnohem vyšší budovy, je kalkulovaná tak, aby napomáhala k interakci mezi nájemníky v The Bow.

Administrativní věž je otočená k jihu a zakřivená směrem ke slunci, aby využívala výhod přirozeného světla a tepla. Výsledný oblouk maximalizuje množství vnitřního prostoru, který má ničím nerušený výhled na Skalisté hory.

Tam, kde se budova zakřivuje dovnitř, je prosklená fasáda vytažena dopředu a vytváří atrium, které se rozprostírá po celé výšce věže. Atrium funguje jako vyrovnávací klimatická zóna a pomáhá izolovat budovu.

Architekti odhadují, že toto uspořádání sníží spotřebu energie přibližně o 30 procent. Solární teplo hromaděné v atriu je redistribuováno, v zimě pomocí odsávání, v létě s využitím tepelné výměny.

Aby podpořili smysl pro kolektiv, vytvořili architekti tři nebeské zahrady, které vystupují do atria v podlažích 24, 42 a 54. Nebeské zahrady slouží jako společná místa a jsou opatřené stromy, prostory k posezení a shromažďovacími místnostmi.

Zahrady fungují také jako lobby. Lidé, kteří vstupují do budovy, vyjedou expresním výtahem do jedné z nebeských zahrad, kde pak mohou přestoupit na lokální výtah do jejich podlaží.

Tato kombinace výtahové strategie a začlenění zelených prostor podporuje sociální interakci uvnitř budovy.

skyrise-icon-80x80

58


PŘÍBĚHY

solar-icon-80x80

30%


SNÍŽENÍ SPOTŘEBY ENERGIE

skygarden-icon-2-80x80

3


NEBESKÉ ZAHRADY

Veřejné fórum

Venku vytváří obloukový tvar velký veřejný prostor před budovou, který se zde zakřivuje dovnitř. Aerodynamický tvar podstatně redukuje vnější odpor větru, spodní tah a městské větrné tunely a vytváří komfortní prostředí pro lidi, kteří se zde shromažďují.

Lidská architektura

Lidé přicházející na prostranství budovy jsou přivítáni sochou Wonderland, hlavou mladé dívky, 12 metrů vysokou, zhotovenou z bílého drátu. Záhadná dívka vytvořená španělským umělcem Jaume Plensou klidně shlíží na ruch pohybujícího se města.
Otvory opatřené dvojími dveřmi umožňují návštěvníkům vstoupit do dívčiny hlavy - a podívat se na svět z její perspektivy. "Myslím si, že architektura našich těl je palácem pro naše sny," říká Plensa.

Stručná fakta o The Bow

Centrum Calgary je protkané sítí ohrazených chodníků, vytvořených na ochranu chodců před drsným zimním počasím. Budova The Bow je připojena ke třem z těchto tras, které vedou do širšího společenství. Druhé podlaží je otevřené pro veřejnost a nabízí obchody a kavárny.

  • 1 Dokončeno


    2012

  • 2 Architekti


    Foster + Partners

  • 3 Podlahy


    58

  • 4 Čtvercový půdorys


    1.7 million

  • 5 0


    metry vysoké

  • 6 43


    Otis® výtahy

  • 7 2


    Otis® eskalátory

bow-calgary-line-drawing-991x2558