1-Bligh-street-aerial-view-night-1920x800

1 Bligh Street, Sydney

1 Bligh Street

Sydney

A Sydney pénzügyi központjában található 1 Bligh Street épület nagyszerű íveivel és kreatív üvegfelületeivel egyszerre barátságos, hivogató, ugyanakkor Ausztrália egyik legenergiatakarékosabb "zöld" háza.

Az elliptikus toronyból adódik az egyik legjobb kilátást a Sydney-i kikötőre. Hogy a kilátást semmi ne zavarhassa meg, az építészek hővisszaverő fólia helyett kettős üveghomlokzatot terveztek. Számítógép által vezérelt redőnyök segítenek az épület belső hőmérsékletének szabályozásában.

Belül egy légies ívekből álló üveg átrium enged be napfényt és friss levegőt az épületbe. Az oszlopokat nélkülöző alaprajz akadálytalan kilátást biztosít.

Az Otis 15 felvonót tervezett és telepített az épületbe. A nyolc, az átriumban közlekedő, panorámalift ívelt üvegborítást kapott - az utazás így izgalmas élmény a fénnyel teli térben.

A legnagyobb kihívást az ívelt aknák és a és a nagy mennyiségű üveg jelentette. A felvonóaknák teljesen nyitottak, és a gépház falai, padlói és mennyezetei is üvegek, így láthatóvá válik a teljes berendezés.

Az épület fenntarthatósági célkitűzéseinek megfelelően újrahasznosított anyagokat és kevés illékony szerves vegyületeket tartalmazó szereket és festékeket használtunk.

icon-elevator-80x80

15


OTIS® LIFT

icon-building-floors-80x80

28


FELVONÓSZERELŐ

icon-1bligh-80x80.

138.8 m


MAGASSÁG

Szakértői csapat

Az Otis csapata egy fő projekt vezetőből, 10 fő tervező mérnökből, logisztikusokból és 26 felvonószerelőből állt. Továbbá közreműködtek Otis szakértők Hong Kongból, Kínából, Japánból, Új Zélandról, Spanyolországból és az Egyesült Államokból.

A közösség érzése

A kortárs munkakörnyezeteket az informális, váratlan kommunikációról szólnak, ahonnan az innováció és az inspiráció származik. Megpróbáltuk az egész belsőt közösséggi térré tenni." - Christoph InGenhoven, alapító, InGenhoven Architects

Néhány adat a 1 Bligh Street-ről

A zöld funkciók közé tartozik az alagsori szennyvíztisztító telep, amely újra hasznosítja az épület szennyvizeinek 90 százalékát. Az épület harmadik generációs berendezéssel is rendelkezik, amely fűtést, hűtést és elektromos áramot biztosít.

Az épület kreatív térhasználatáért és fenntartható tervezéséért több nemzetközi díjat is kapott és a The Green Building Council of Australia a legmagasabb, 6 csillagos minősítéssel jutalmazta.

  • 1 megnyitott


    2011

  • 2 éves előkészítő munka


    2

  • 3 alapterület


    45700 négyzetméter

  • 4 építészek


    Architectus and Ingenhoven Architects

  • 5 6 csillagos minősítés


    Green Building Council of Australia

  • 6 8


    panoráma felvonó

  • 7 6


    m/s sebesség

1-bligh-street-line-drawing-991x2609