bow-calgary-skyline-view-evening-1900x675

The Bow Calgary

The Bow

Calgary

Ta pionierska wieża biurowa bierze swoją nazwę zarówno ze swojej niezwykłej formy, jak i z pobliskiej Bow River. Siedziba główna dwóch dużych firm energetycznych, 58-piętrowy budynek, był pierwszą fazą ambitnego planu rewitalizacji Downtown East Village Calgary.

Dzięki pełnemu wdzięku, półksiężycowemu kształtowi, łuk ma na celu zmniejszenie zużycia energii i promowanie poczucia wspólnoty wewnątrz i na zewnątrz. Nawet dzięki konfiguracji Otis,® dźwigi są bardziej typowe dla znacznie wyższego budynku, obliczane są w taki sposób, aby sprzyjały interakcji między najemcami The Bow.

Wieża biurowa skierowana jest na południe, skręcając ku słońcu, aby wykorzystać naturalne światło i ciepło. Wynikowy łuk maksymalizuje ilość wewnętrznej przestrzeni, która ma niezakłócony widok Gór Skalistych.

Tam, gdzie budynek zakrzywia się do wewnątrz, przeszklona fasada ciągnie się do przodu, tworząc atrium, które biegnie przez całą wysokość wieży. Atrium działa jak klimatyczna strefa buforowa, pomagając ocieplić budynek.

Architekci szacują, że ta cecha konstrukcyjna zmniejsza zużycie energii o około 30 %. Ciepło słoneczne zgromadzone w atrium jest redystrybuowane, w zimie za pomocą ekstrakcji, w lecie z wykorzystaniem wymiany ciepła.

Aby budować poczucie wspólnoty, architekci stworzyli trzy ogrody nieba, które wystają do atrium na piętrach 24, 42 i 54. Służą jako wspólne przestrzenie oraz drzewa funkcji, miejsc siedzących i sal konferencyjnych.

Ogrody działają również jako lobby. Ludzie wchodzący do budynku przenoszą ekspresowe windy do jednego z ogrodów nieba, gdzie następnie przywołują lokalną windę na swoje piętro.

Ta kombinacja strategii podnoszenia i wprowadzania terenów zielonych zachęca do interakcji społecznych w całym budynku.

skyrise-icon-80x80

58


KONDYGNACJE

solar-icon-80x80

30%


ZMNIEJSZENIE ZUŻYCIA ENERGII

skygarden-icon-2-80x80

3


PODNIEBNE OGRODY

Forum publiczne

Na zewnątrz, kształt półksiężyca tworzy dużą, wspólną przestrzeń z przodu budynku, zakrzywiającą się do wewnątrz. Aerodynamiczny kształt znacząco zmniejsza zewnętrzny opór, jaki budynek stawia wiatrowi, wiatry opadające i tunele wiatrowe powstające w mieście, tworząc komfortowe środowisko dla gromadzących się tu ludzi.

Architektura dla człowieka

Ludzie wchodzący na dziedziniec budynku są witani przez rzeźbę Wonderland, przedstawiającą głowę młodej dziewczyny, wysoką na 12 metrów i wykonaną z drutu. Stworzona przez hiszpańskiego artystę Jaume Plensa, tajemnicza dziewczyna patrzy spokojnie na miejski zgiełk.
Dwa otwory wielkości drzwi umożliwiają odwiedzającym wchodzenie do głowy dziewczyny - i spoglądanie na świat z jej perspektywy. "Uważam, że architektura naszych ciał to pałac naszych snów" mówi Plensa.

Informacje o The Bow

Centrum Calgary przecina sieć zakrytych chodników dla pieszych, stworzonych po to, aby chronić przechodniów przed surowymi warunkami zimowymi. Budynek The Bow jest połączony z trzema takimi drogami, łączącymi go z szerszym środowiskiem. Druga kondygnacja jest otwarta dla publiczoności i mieszczą się na niej sklepy i kawiarnie.

  • 1 Ukończenie


    2012

  • 2 Architekci


    Foster + Partners

  • 3 Kondygnacje


    58

  • 4 Powierzchnia w stopach kwadratowych


    1.7 million

  • 5 237.5


    metrów wysokości

  • 6 43


    Windy Otis®

  • 7 2


    Schody ruchome Otis®

bow-calgary-line-drawing-991x2558